اسپانیا یک کشور اتحادیه اروپا که شهر مادرید پایتخت آن است. موقعیت جغرافیای اسپانیا باعث شده در یک شبه جزیره بزرگ (به همراه پرتغال)در یک منطقه استراتژیک قرار بگیرد. فرهنگ اسپانیا غنی است . جشنواره های زیادی در این کشور با ساز و رقص و آواز همراه است. اقتصاد اسپانیا رو به سمت صنعت پیشرفت زیادی و کمپانی های بزرگی در این کشور سرمایه گذاری کرده اند. تاریخ اسپانیا تحولات زیادی داشته که در پایان مطلب بررسی می کنیم.
اسپانیا
سالانه میلیون ها نقر صرفاً با هدف ریلکس کردن در سواحل به اسپانیا سفر می کنند و برای اینکار گزینه های بسیاری در پیش رو دارند. کوستاس Costas (سواحل) با شهرت جهانی از ساحل براوا در انتهای شرقی پیرنه تا جبل الطارق و ساحل دلالوز و مرز پرتغال کشیده اند. اگر شما قصد سفر به اسپانیا را دارید. و می خواهید ویزای اسپانیا را دریافت کنید.کافی است به سایت ما wisa.ir مراجعه کنید و فرم ویزای اسپانیا را تکمیل نمایید.
اسپانیا در جنوب غربی اروپا قرار داشته و بخش اعظمی از شبه جزیره ایبری (که پرتغال ادعای مالکیت نوار باریکی از خط ساحلی غربی آن را دارد) را تحت پوشش قرار میدهد. جزایر بالناری ایبیزا، مایورکا و منورکا در مدیترانه غربی و نیز جزایر قناری زیر استوایی در نزدیکی ساحل غربی آفریقا به اسپانیا تعلق دارند.
اسپانیا از شمال به فرانسه، کشور کوچک آندورا و خلیج بیسکای، از شرق به دریای مدیترانه، از غرب به پرتغال و اقیانوس اطلس، از جنوب به دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس ختم می شود. در حدود ۳۰ درصد از خاک کشور پوشش جنگلی دارد که عمدتاً در شمال غربی کشور واقع اند.
جغرافیای اسپانیا
در حالیکه اسپانیا با وسعت ۵۰۴۸۸۰ کیلومتر مربع سومین کشور بزرگ اروپا، بعد از روسیه و فرانسه است، جمعیت آن بسیار کم است. در نتیجه و به طور غیر معمول در اروپا، مناطق وسیعی از این کشور دست نخورده یا کم جمعیت باقی مانده اند. رودخانه ابرو پر آب ترین رود اسپانیاست که از رشته کوهای پرینه سرچشمه گرفته و از شمال تا جنوب کشور را طی می کند و به دریای مدیترانه می ریزد.
بیشتر مناطق اسپانیا در نواحی مرکزی و غربی و جنوب غربی دارای تغییرات دمایی بالا و باران کم و تبخیر زیاد است که متوسط بارندگی در این ناحیه حدود ۵۰۰ میلیمتر در سال است. که درفصل پاییز و بهار اوج بارندگی است. ولی در زمستان هوا سرد و مرطوب می باشد ولی بارندگی کم است. در نواحی رشته کوه پرینه و در شمال غربی اسپانیا دارای آب و هوایی معتدل و پربارش می باشد. سواحل شرقی و جنوبی تا رشته کوه های پرینه آب و هوای مدیترانه دارد که در این ناحیه نسبتاً باران کم می بارد و دمای هوا تغییرات چندانی ندارد.
جغرافیای اسپانیا (رود ابرو)
تنوع و غنای مناظر در اسپانیا
رشته کوه های باشکوهی همچون پیرنه و سیرا نوادا، و نیز چندین کوه کمتر شناخته شده در سرتاسر اسپانیا گسترده شده اند، که بخش اعظم آنها در فلات مرکزی، یا مِسِتا قرار گرفته اند. و جزیره قناری هم دارای قله بیده Teide بلندترین قله این کشور است. در امتداد سواحل آتلانتیک و مدیترانه و البته، در قسمت های اصلی تمام انواع محیط های ساحلی را خواهید یافت. در سرزمین های اصلی رودخانه های خروشان، فلات خشک، جلگه های وسیع ، حتی در آلمریا و فورتونتورا، صحرا دیده می شوند.
جغرافیای اسپانیا (منطقه کوهستانی کاتالونیا)
مادرید Madrid پایتخت اسپانیا است که از نظر جغرافیایی در قلب این کشور واقع شده، و بدیهی ترین مکان برای شروع سفر است. این شهر نه تنها به خودی خود اهمیت بسیاری دارد، بلکه می توان از آن به عنوان یک پایگاه برای بازدید از شهرهای زیبای مجاور استفاده کرد، بارسلونا Barcelona، که برای معماری و سبک آن شهرت جهانی دارد، در صدر اولویت های بازدید کنندگان قرار دارد. آندلس Andalucia خاصی که یادآور احساسات پر شور است، با دهکده های سفید معروف و میراث موری در شهرهای سویا Sevilla قرطبه Cordoba و گرانادا Granada محسوب می شود.
شهر مادرید پایتخت اسپانیا
جمعیت: طبق آخرین آمار منتشر شده جمعیت اسپانیا ۴۶/۵ میلیون نفر می باشد. بیشتر جمعیت کشور در مناطق ساحلی ساکن هستند و ۹۱ درصد آنها شهرنشین هستند.
نژاد: اسپانیا، با سکونت فنیقیها در کادیز در ۱۱۰۰ قبل از میلاد، در طول یک دوره ۲۵۰۰ ساله بعد از آن تحت سکونت فرهنگ های مختلف همچون کارتاگینی ها، رومی ها، واندال ها، ویسیگوت ها و مورها قرار داشت، که همه اینها در شکل گیری کاراکتر این کشور نقش داشتند.
زبان: مهم ترین زبان رایج در این کشور زبان کاستیلی یا همان زبان اسپانیایی است. این زبان یکی از زبان های لاتین میباشد. زبان های کاتالان، گالیسی و باسک هم در کشور رایج است. در حدود ۲۰ درصد مردم اسپانیا به زبان کاتالان(غنای ادبی زیاد در زمینه شعر و داستان دارد) صحبت می کنند.
دین: بیش از ۹۷ درصد از مردم اسپانیا پیرو مسیحی کاتولیک هستند. تعداد کلیساها در حدود ۶۱ هزار عدد است. از اقلیت های مذهبی اسپانیا دین اسلام ، که مقر آن شهر گرانادا می باشد.
آب و هوای متنوع اسپانیا و رابطه آن با فرهنگ های مختلف، کاراکتر مردمان آن را شکل داده است. در واقع باید از مردم اسپانیا تحت عنوان مردمان نام برد. تعدادی از ۱۷ منطقه خود مختار اسپانیا از نظر تفکر و آزادی نسبی از دخالت های دولت مرکزی کاملاً مستقل هستند و همین ترکیب است که باید ایجاد ناسیونالیسم منطقه ای شده که بین کاتالان ها و باسک ها بیشتر از سایر مناطق دیده می شود. این مسئله بیش از همه در چشم بازدید کنندگان در ابعاد استفاده از زبان های محلی به جای اسپانیایی کاستیلی مشهود است. در حقیقت، تنها حدود ۶۰ درصد اسپانیایی ها از کاستیلی به عنوان زبان اول استفاده می کنند
فرهنگ اسپانیا
حتی با اینکه مناطق از نظر آداب و رسوم تفاوت بسیاری با هم دارند، به طور کلی دارای یک سبک زندگی اسپانیایی مشترک هستند. این سبک زندگی شامل عشق به کودکان، ایثار در خانواده و بین دوستانه و زندگی اجتماعی باز و آزاد با دور هم جمع شدن به همراه غذا و نوشیدنی خوب است. بطور کلی، اسپانیولی ها مردمان شادی هستند که به ادب، با یکدیگر و غریبه ها، اهمیت زیادی می دهند.
اسپانیا محل تلاقی فرهنگ های اسلامی، رومی و مسیحی بوده است. و در قرن ۱۶ و ۱۷ میلادی اوج تمدن اسپانیا از نظر سیاست، ادبیات، هنر، حقوق و علوم بوده است. که بارزترین نویسنده این دوران میگوئل سروانتس بود. که اثر جاودانه رمان دن کیشوت را از خود برجای گذاشت.
یکی از شاخصه های فرهنگی اسپانیا گاوبازی است. تاریخ گاوبازی به ۳ قرن پیش باز می گردد. مهد گاوبازی اسپانیا به میدان گاوبازی مادرید برمی گردد. این میدان به سبک قدیمی در سال ۱۹۹۲ ساخته شد. این میدان سومین میدان گاوبازی بزرگ دنیا محسوب می شود. معروف ترین جشنواره گاوبازی دنیا در این شهر در ماه های می و ژوئن به مدت ۳ هفته برگزار می شود.
فرهنگ اسپانیا (گاوبازی)
فرهنگ گاوبازی بیشتر در شهر والنسیا محبوبیت بیشتر دارد این مسابقات در ۳ دوره در طول سال برگزار می شود. پلازا دی تورس میدان گاوبازی در والنسیا است و حدود ۱۲ هزار نفر را در خود جای می دهد. همچنین در این میدان میتوانید از موزه گاوبازی دیدن فرمایید.
دولت اسپانیا تأکید بر کاهش دخالت خود در اقتصاد کشور را دارد. که دراین زمینه پیشرفت های خوبی داشته اند. مثلاً در بخش صنعت، قسمت برنامه ریزی و اعلام لیست قیمت های کالای های صنعتی که تحت نظارت دولت بوده، به آنها آزادی بیشتر داده شده و به بخش خصوصی واگزار شده است. دولت به بانک های خارجی اجازه داد در اسپانیا فعالیت داشته باشند. دولت بیشتر به کنترل نرخ تورم و کاهش بیکاری توجه داشته و در پی جذب سرمایه گذاری برای اشتغال زایی است.
اقتصاد اسپانیا (صنعت خودروسازی)
درآمد کشور اسپانیا در گذشته به کشاورزی وابسته بوده، هم اکنون یکی از بزرگترین تولید کنندگان محصولات کشاورزی در غرب اروپا می باشد. در ده های اخیر صنعت اسپانیا روند رشد خوبی داشته است. بیشترین درآمد کشور اسپانیا از طریق جذب گردشگر می باشد. که سهم مهمی در اقتصاد کشور داشته است.
اگرچه اسپانیا یکی از کشور تولید کننده عمده محصولات کشاورزی است. ولی بیشتر زمین های اسپانیا از خشکی رنج می برد و بارندگی نامنظم، تأمین آب کشاورزی را با مشکل مواجه کرده است. محصولات مهم این کشور زیتون و انگور است. این کشور دومین صادر کننده روغن زیتون و بزرگترین صادر کننده پرتغال و نارنگی در جهان است. هم چنین بزرگ ترین تولیدکننده گوجه فرنگی در دنیا و سومین تولید کننده مشروبات الکلی در اروپا می باشد.
پرورش گاو و گوسفند در این کشور اهمیت زیادی دارد. اسپانیا بزرگترین پروش دهنده گوسفند و بز در اروپا است. پرورش خوک هم در بخش هایی از اسپانیا رایج است. که محصولات دامی زیادی از جمله: گوشت گاو، گوسفند، بز، اسب و خوک، شیر گاو گوسفند و بز، کره، پنیر تخم مرغ، عسل، پشم، چرم گاو و پوست گوسفند
اقتصاد اسپانیا (یکی از بزرگ ترین تولید کنندگان روغن زیتون)
با انواع مناظر و جاذبه ها در اسپانیا تضمین می شود که در اینجا همیشه چیزی برای یک تازه وارد یا مسافر فصلی، و یا هرکسی مابین این دو، وجود دارد. کسانی که برای اولین بار از این کشور بازدید می کنند، باید از مهمترین شهرها با جاذبه های تاریخی شروع کنند.
ساحل وِرده Costa Verde (ساحل سبز) کمتر شناخته شده، از تمامی جهات متفاوت از دیگر سواحل است و در امتداد ساحل شمالی کشیده شده و از کانتابریا، آستوریاس و گالیسیا در سر راه استان باسک می گذرد. جزایر بالئاری Balearic Islands در نزدیکی ساحل مدیترانه شرقی، با تفریحگاه های فراوان را فراموش نکنید. بازدید کنندگان نیمکره شمالی که در جستجوی آفتاب زمستانی و شنا هستند بهتر است به سراغ جزایر آتشفشانی قناری Canary Islands بروند. این هفت جزیره در نزدیکی ساحل شمال غرب آفریقا بسیار متفاوت از هم هستند.
جزیره منورکا یکی ازمقصدهای گردشگران در اسپانیا
اسپانیا دارای مکان های دیدنی بسیاری است که معدودی از بازدیدکنندگان موفق به دیدن همه آنها می شوند. استان باسک Basque Country، به شهر باشکوه سن سباستین San Sebastian و شهر بیلبائو Bilba0، محل موزه گوگنهیم، می نازد. کاستیا و الیون Castillay Leon باستانی دارای شهر قصرهای زیبای بورگوس Burgos، لیون Leon، سالامانکا Salamanca و سگوویا Segovia هستند. ناوارا Navarra برای گاوبازی آن شهرت دارد که بخشی از فستیوال سن فرمین در پامپلونا Pampelona است، و در ضمن دارای حومه سرسبز و بسیار زیبایی است.
لاریوخا La Rioja برای نوشیدنی هایش شهرت دارد، و پادشاهی کهن آراگون Aragon از بلندی های پیرنه تا مرکز آن در زاراگوزا Zaragoza و تا تروئل Truel کشیده شده است. بین مادرید و آندلس دو منطقه قرار دارند که بازدید کننده زیادی ندارند: کاستیا-لامانچا Castilla La Mancha، به طرف شرق و جنوبیه، برای نوشیدنیها و آسیابهای بادی کیکسوته شهرت دارد؛ و شهر دور افتاده کوئنکا Cuenca که برای Casas Colgadas (خانه های اعدام) آن شهرت دارد. اکسترمادورا Extremadura همیشه دور بوده اما این باعث نشده که رومی ها در آن مریدا Merida یکی از معروفترین شهرهای خود را بسازند. کاسِرِس Caceres، که آن را هم رومی ها بنانهادند، برای مجموعه قصرهای قرن ۱۶ آن شهرت دارد.
اسپانیا یک کشور دمکراتیک، که ساختار حکومت آن پادشاهی پارلمانی است. پادشاه، رئیس دولت و بالاترین مقام در کشور می باشد. سلطنت در اسپانیا وراثتی بوده و به پسر بزرگتر و در صورت نداشتن پسر به دختر وی واگذار می شود. به گوشه از مهم ترین وظایف پادشاه اشاره می کنیم: تشریح قوانین، تشکیل و انحلال پارلمان، پیشنهاد کاندید برای ریاست جمهوری، فرماندهی کل نیروهای مسلح و اعلام جنگ و صلح
پارلمان اسپانیا از مجلس نمایندگان و سنا تشکیل شده است. تعداد اعضای مجلس نمایندگان ۳۰۰ و حداکثر ۴۰۰ نفر و اعضای آن توسط رأی مستقیم مردم انتخاب می شوند که تعداد نمایندگان بر اساس تعداد جمعیت هر منطقه مشخص می شود. هر استان ۴ سناتور به مدت ۴ سال انتخاب می کند. جزایر قناری، مالورکا وتنه ریف هر یک ۳ سناتور و بقیه جزایر یک سناتور انتخاب می کنند.
سیاست اسپانیا (پارلمان)
نخست وزیر بر اساس پیشنهاد پادشاه و با تصویب مجلس انتخاب می شود. ریاست قوه قضائیه بر عهده شورای عمومی قوه قضائیه است. ریاست این شورا بر عهده رئیس دیوان عالی کشور است. که این شورا دارای ۲۰ نفر می باشد. که پادشاه آنها را برای ۵ سال منصوب می کند. که ۱۲ عضو آن قاضی و داستان و ۴ تن از مجلس نمایندگان و ۴ تن از سنا انتخاب می شوند.
تاریخ اسپانیا همچون سرزمین آن پرفراز و نشیب و رنگارنگ است. این تاریخ داستان غلبه رومی ها و موری ها و عصر باشکوه طلایی است. داستان امپراطوری ها و مستعمرات و شکست های داستان شوالیههای شجاع و پادشاهان ابله و یک جنگ داخلی خونیار و مخرب که باعث جدا شدن اسپانیا برای چهار دهه از قرن ۲۰ از عرصه بین المللی شد. از زمان مرگ فرانکو در ۱۹۷۵، تبدیل اسپانیا به یک کشور مدرن اروپایی کاملاً مشهود بوده است.
تاثیرات ابتدایی
اولین ساکنان شبه جزیره ایبری مردمان پالئولیتیک بودند که احتمالاً از راه یک پل ارتباطی زمینی بین اروپا و آفریقا میان گیبرالتار و مراکش به اینجا آمده بودند. با فرو رفتن اروپا در عصر یخ، ایبری های اولیه کت های پوست خرس می پوشیدند، آتش روشن می کردند و از گوشت گوزن، گاو میش و اسب های وحشی مانند آنهایی که روی دیواره ها و سقف غارهای کشف شده در کانتابریا، نزدیک آلتامیرا «مربوط به حداقل ۱۵۰۰۰ سال قبل» کشیده اند. تغذیه می کردند.
مهاجران سِلتی در طول عصر برنز در قسمت های شمالی و مرکز اسپانیا ساکن شدند، در حالیکه جنوب و شرق، در تملک قبیله های ایبری شمال آفریقا بودند. ایبری ها دارای زبان نوشتاری خاص خود و صنعت و ابزارهای پیچیده بودند و آثار هنری همچون مجسمه سنگی از یک الهه زن، به نام La Dama de Elche (بانوى الجه)، جاذبه اصلی موزه باستان شناسی مادرید، خلق می کردند. سلتی ها و ایبری ها در مرزهایشان با هم در تبادل بودند و یک فرهنگ متفاوت سلتی بری به وجود آوردند.
تاریخ اسپانیا (سکه سلتیک باستانی)
سلتی بری ها به سرعت به جنگو بودن شهرت یافتند و گفته می شود که آنها شمشیر دو سر را اختراع کردند، که بعدها به سلاح استاندارد در ارتش روم تبدیل شد، و بر علیه مخترعان آن مورد استفاده قرار گرفت. قبل از آن، فنیقی ها، که از پایگاه خود در شمال آفریقا با کشتی آمده بودند، چندین سکونتگاه در جنوب اسپانیا بنا کردند. اولین آنها، مربوط به ۱۱۰۰ قبل از میلاد، گادیر (کادیز فعلی) است.
کارتاژ، که خود یک سکونتگاه فنیقی بود، یک امپراطوری مخصوص برای خود ساخت که از شمال تا بارسلون و در مرکز اسپانیا تا مایورکا کشیده شد. مردم کارتاژ از معادن نقره و سرب اسپانیا بهره برداری کرده و مردان جوان و نیرومند این کشور را به استخدام ارتش خود در آوردند، بارسلون پایگاهی بود که نیروهای کارتاژی تحت فرماندهی هانیبال برای شکست روم در قرن ۳ قبل از میلاد حرکت کردند و چیزی تا پیروزی شان نمانده بود که در جنگ کارتاژ دوم از رومی ها شکست خوردند. این شکست باعث شد تا راه برای فتح این شبه جزیره برای رومی ها باز شود، هرچند به اطاعت درآوردن سِلتی بری های سر سخت ۲۰۰ سال طول کشید.
اسپانیا تحت سلطه سزارها
اسپانیا به مهمترین بخش امپراطوری روم تبدیل شد. در بسیاری از قسمت های این کشور ردپای تمدن رومی همچنان برجای مانده است؛ در جاده ها و پل ها، دیوارها و ثاکستان هاء و نیز در خرابه های قنات ها، آمفی تئاترها، قصرها و ویلاها. سه زبان زنده اسپانیا از لاتین گرفته شده اند: الگول (گالیسی)، کاستیلی (اسپانیایی) و کاتالان.
قانون رومی اساس سیستم قانونی اسپانیاست و اسپانیا محل تولد امپراطورهای رومی همچون تراخان و هادریان، و نیز نویسندگانی همچون سکا و مارتیال است.
رومی ها از همان ابتدا این شبه جزیره را به دو قسمت تقسیم کردند، اسپانیای دورتر و اسپانیا نزدیک تر اسپانیا بعدها، تحت امپراطوری آگوستوس، به سه استان تقسیم شد، شهرهای اصلی در مکان هایی بنا شدند که اکنون مریدا (اکسترمادورا). قرطبه (آندلس) و تاراگونا (کاتالونیا) هستند.
مسیحیت در اوایل دوران رومی ها در سرتاسر اسپانیا رواج یافت. خود سن پل تبلیغ مسیحیت را در این کشور آغاز کرد. گفته می شود که او در آراگون و نیز تاراگوئا خود به موعظه پرداخته است.
تاریخ اسپانیا (آبراهه سگویا، اسپانیا ساخته شده توسط رومیان)
ویزیگوت ها The Visigoths
روم که بیش از اندازه گسترش یافته و فساد در پایه های حکومتی آن نفوذ کرده بود، شاهد از هم پاشیدن مستعمرات خود بود و قبایل ژرمن، که بعضی از آنها بخاطر وحشی بودن شهرت بسیاری داشتند، از این موقعیت استفاده کردند.
واندال ها نقش چندانی در فرهنگ اسپانیا نداشتند، با این حال، ویزیگوت های گالی از فرانسه تاثیرات سازنده ای با خود به همراه آوردند، آنها که متحدان سابق روم بودند، حکمرانی را از تولدو شروع کردند و از همان جا هنرهای ظریف خود را به نمایش گذاشته و کلیساهای باشکوه ساختند.
حکومت ۳۰۰ ساله ویزیگوت ها در نهایت به یک انسجام ملی دست نیافت، و بالاخره سلطنت مورونی کنار گذاشته شد. آنها اصل دموکراسی یا انتخاب پادشاهی را روی کار آوردند، اما بدین ترتیب شبکه ای از قتل ها بوجود آمد و مدعیان بدنبال حفظ تاج و تخت بودند.
اینها و نیز مشکلات دیگر همیشه به گردن یک عده بود: یهودیان ساعی و موفق، آنها در دوران رومی و ویزیگوت ها در رقاه خوبی زندگی می کردند، اما با شروع قرن ۷، تمام غیر مسیحیان مجبور شدند تا به مسیحیت تغییر دین داده یا این کشور را ترک کنند.
ورود مورها
در سال ۷۱۱ بعد از میلاد، یک گروه اکتشافی با حدود ۱۲۰۰۰ نیروی بربر از شمال آفریقا با کشتی از تنگه گیبرالتار گذشته و وارد اسپانیا شدند. ژنرال این حمله طارق ابن زیاد بود (نام جبل الطارق برگرفته از نام اوست). هدف او از این حمله گسترش اسلام بود.
مورها در عرض سه سال به پیرنه رسیدند. موفقیت اولیه آنها بخاطر جلب رضایت شهروندانی بود که به مالیات های کمتر و آزادی غلامان دل خوش کرده بودند. یهودیان اسپانیا از مورها به عنوان آزادیخواهان استقبال کردند چون حداقل در وهله اول، نیروهای اشغالگر بر سر تساهل دینی به توافق رسیده بودند. با این حال، تغییر دین به اسلام بعدها ضرورت بافت و بسیاری از مسیحیان ترجیح دادند که این دین را انتخاب کنند.
امروزه بارزترین نمادهای دوره موری ها در اسپانیا در بین مهمترین جاذبه های گردشگری این کشور قرار دارند: قصرهای باشکوه، باغ ها و مساجد قرطبه، گرانادا و سویا. بخاطر تکنیک های آبیاری پیشرفته در شمال آفریقا، محصولاتی همچون برنج، پنبه و چغندر کشت شده و باغ های انبوه فندق، پرتغال و هلو پرمحصول بودند. از دیگر ابتکارات موری ها می توان به تولید کاغذ و شیشه اشاره کرد
تاریخ اسپانیا (بناهای متعلق به قرن ۱۶ کاسِرِس)
میراث هنری
هنر هنرمندان مور در قرون وسطا در بهترین صنایع دستی امروز اسپانیا حفظ شده است – سرامیک، چرم و نقره جات.
بازگشت مسیحیان
نیروی با ابهت موری ها که از جبل الطارق به سمت شمال حرکت می کرد با هیچ مقاومتی روبه رو نشد. آن زمان ۷۱۱ سال قبل از موقعی بود که مدافعان اسپانیای مسیحی در اولین نبرد خود پیروز شدند. مقامات ویزیگوت به سرکردگی پلایو، که از قلمروهای شمالی آستوریاس رانده شده بودند، به مردمان کوهستانی پیوستند تا اولین ضربه خود برای باز پس گرفتن اسپانیا را وارد کنند. پیروزی های بعدی مسیحیان مدت زمان زیادی طول کشید.
اما موفقیت پلایو در سال ۷۲۲، در نبرد کووادونگا (این دهکده اکنون به زیارتگاه تبدیل شده است) جرقه ای شد برای میل به شکست دادن مورها و نیروهای او چنان شجاعتی یافتند که تا چند قرن ادامه داشت در اواسط قرن ۸، مسیحیان آستوری، تحت پادشاهی آلفونسو اول، از یک شورش به سرکردگی نیروهای بربر برای اشغال گالیسیا بهره بردند. اینجا، در سانتیاگو د کامپوستلا، کشف مقبره سنت جیمز قدیس (سانتیاگو) باعث شد تا کامپوستلا به مرکز مذهبی مسیحیان اسپانیایی و یک نقطه وحدت برای مدافعان شوالیه از دین مسیحیت در سرتاسر اروپا تبدیل شود،
نقطه دیگری که از دست مورها آزاد شد جایی بود که اکنون کاتالونیا نام دارد. شارلمانی، پادشاه فرانکس، بارسلون، مرکز کاتالونیا را اشغال کرده و منطقهای میانجی بین اسپانیایی اسلامی و فرانسه ساخت. سپس مسیحیان اسپانیایی از فرصت استفاده کرده و به طرف جنوب و غرب به منطقه ای بین کاتالونیا و آستوریاس پیشروی کردند و به زودی در آنجا چندین قلعه ساختند که به آنها کاستیل می گویند.
شکست ها و پیروزی ها چند صد سال به طول انجامیدند، زیرا هر طرف تحت هر دوره پادشاهی قلمرویی را از دست داده یا بدست می آوردند.در طول قرنها، نبرد بین مورها منجر به اتحاد با مسیحیان شد و ترکیب این دو فرهنگ پدید آمد. مسیحیانی که در مناطق موری زندگی خوبی داشتند موزارابه تامیده می شدند، و همتایان موری آنها ساکنین مسلمان سکونتگاه های مسیحی مودخار (وابسته به اهالی شمال آفریقا) نام گرفته بودند.
این دو نام اکنون به دو سبک هنری مهم آن دوره اطلاق می شوند، که ترکیبی از مولفه های مسیحی و موری هستند.
برج موری، پالما د مایورکا
در اوایل قرن ۱۰، این پایتخت آسوری به ۱۲۰ کیلومتر به سمت جنوب از اووید و به الیون منتقل شد که یک گام نمادین به قلمرو «کفر» سابق محسوب می شد. با این حال، مسلمانان بسیار دورتر بودند.
آنها که تحت رهبری المنصور دیکتاتور متحد شده بودند، در یک حمله جدی لیون، بارسلون و بورگوس را گرفته و شهر سانتیاگو د کومپوستلا را ویران کردند.
مرگ المنصور در ۱۰۰۲ امید مسیحیان را برانگیخت. آنها در ۱۰۱۰ توانستند مقرهای اصلی المنصور در قرطبه را فتح کرده و در ۱۰۸۵ شهر تولدو را پس گرفتند.
سقوط تولدو باعث شوک حاکمان موری در سرتاسر اسپانیا شد و آنها از المروارید، یک کنفدراسیون از قبایل مسلمان در مراکش، کمک خواستند.
آنها که برای قدرت نظامی شهرت بسیاری داشتند، کمی درنگ کردند، اما در قرن ۱۲ نیروهای اصولگرای الموحد را تقویت کردند.
این اصولگرایان به قتل عام یهودیان و موزارابه ها مشغول شدند. نقطه پایانی این جنگ ها نبرد لاس ناواس د تولوسا در ۱۲۱۲ نام داشت.
نیروهای مسیحی در این نبرد بخش اعظم جنوب اسپانیا تا آندلس را پس گرفته و تا نقطه ای پیش رفتند که آخرین قلعه موری ها در گرانادا را در ۱۴۹۲ فتح کردند.
ملت متحد
تا قرن ۱۵، پادشاهیهای منطقه ای در اسپانیا مستقل از هم عمل می کردند. برخی اقدامات دوره ای در جهت انحاد صورت گرفت، که معمولاً با قراردادهای ازدواج استراتژیک همراه بودند، در یکی از همین ازدواج های سلطنتی بود که فرناندو زیرک از آراگون با ایزابل مذهبی و وطن پرست ازدواج کرد.
در دوره سلطنت کاتولیک ها، که پاپ الکساندر پنجم این نام را به آنها داده بود، اسپانیای متحد شکل گرفت، هرچند بخش هایی از این پادشاهی متحد همچنان استقلال خود را حفظ کردند.
فرناندو و ایزابل با هدف اتحاد بیشتر کشور در سال ۱۴۷۸ تفتیش عقاید را شروع کردند. این کار تحت تاثیر توماس تورکمادای متعصب، کشیش اعتراف ایزابل، برای حفاظت از دین ارتودکس انجام شد و حکمی برای اعدام یهودیان، مسلمانان و بعدها، پروتستان ها محسوب می شد. چندین هزار مرتد مظنون به طرز وحشتناکی شکنجه و در ملاء عام در محاکمه های عمومی به آتش کشیده شدند.
تورکِمادا در ۱۴۹۲ فرناندو و ایزایل را متقاعد کرد تا یهودیان باقیمانده حدود ۲۰۰٫۰۰۰ نفر، شامل برخی از شهروندان تحصیل کرده و کارآمد را از کشور تبعید کنند. سال ۱۴۹۲ در تاریخ اسپانیا اهمیت بسیاری دارد. نه تنها اسپانیا در این سال شاهد بیرون راندن مورها و یهودیان بود، بلکه کریستوبال کولون (کریستوف کلمب) کاشف چنوایی جهان نو را کشف کرد.
این سفر اکتشافی، با حمایت مالی ملکه ایزابل (که طبق افسانه ای جواهرات خود را برای جمع کردن پول گرو گذاشته بود)، برای یافتن قلمروهای جهان نو پایه و اساس عصر طلایی اسپانیا محسوب می شد
از کلیساهای اسپانیا
ال السید
افسانه ال سید، قهرمان ملی اسپانیا، در شعر حماسی آواز انجین توصیف شده است. او با نام رودریگز د ویوار در حدود ۱۰۴۰ در نزدیکی بورگوس متولد شد و یک سرباز بسیار موفق بود. ویوار ابتدا برای پادشاهان کاستیل در نبرد در مقابل مورها جنگید. وقتی سانچو دوم در حوادث عجیبی مرد. ویوار ، ألفونسو ششم، جانشین او را تحقیر کرده و او را مجبور کرد تا در ملاء عام سوگند یاد کند که هیچ ربطی به مرگ سانچو نداشته است. ویوار که بخاطر این گستاخی تبعید شد، به مورها پیوست و از طرف آنها عنوان افتخاری ال سید (به معنای ارباب) را دریافت کرد. بزرگترین پیروزی ال سید در ۱۰۹۴ بود که فرماندهی ارتش مسیحی- موری را برای گرفتن والنسیا ، برعهده داشت و در سال ۱۰۹۹ در همان نبرد کشته شد. ارتش مور که با مرگ او انگیزه گرفته بود دوباره برای گرفتن این شهر متحد شد. جسد ال سید را روی اسبش انداخته و جلوی چشم ارتش در حال دفاع او، که مهاجمان را تار و مار می کرد. حرکت دادند.
هابسبورگ
در حالیکه فرناندو و ایزابل به اسپانیا جان تازه ای دادند، نوه و میراث دار آنها، کارلوس اول، که در ۱۵۰۰ در فلاندر متولد شده بود، حتی نمی توانست یک جمله به زبان اسپانیایی بگوید. او که از طریق پدرش فیلیپ، دوک بورگاندی، دارایی بسیاری در منطقه لو کانتریز بدست آورد، در سال ۱۵۱۹ امپراطور مقدس روم (چارلز پنجم) نام گرفت.
کارلوس که شاه محبوبی نبود، با انتصاب حامیان فلاندری و بورگاند با بی در پست های مهم مانند اسقف اعظم تولِدو و نایب السطنه در طول غیبت های متعددش رعیت های اسپانیایی را به خشم آورد. سیاستهای خارجی گسترش طلب کارلوس باعث انضمام بورگاندی و هلند به عنوان استان های اسپانیایی شد. او همچنین میلان و ناپل را به اسپانیا اضافه کرده و اسپانیا را وارد یک سری از جنگ های پرهزینه اروپایی با پول حاصل از قدرت اسپانیا در جهان نو کرد. در سال ۱۵۵۶، کارلوس که مسئولیت های زیادی بر گردن داشت، به نفع پسرش فیلیپ دوم کنار کشید.
کریستف کلمب کاشف قاره آمریکا
پادشاه جدید، که در اسپانیا متولد شده و تحصیل کرده بود، شغل های برتر را به مسیحیان داد و مادرید را پایتخت خود قرار داد، و بدین ترتیب یک شهر معمولی ۱۵۰٫۰۰۰ نفری را به خانه قدرت بزرگترین امپراطوری عصر تبدیل کرد.
فیلیپ با شکوفایی تاریخچه و هنر بیوقفه برای گسترش مرزهای خود تلاش کرد. او پرتغال را گرفت و در ۱۵۷۱ نیروهای ترک را در لپانتو شکست داد. با این حال، شکست نیروهای اسپانیایی در نبرد آرمادا (۱۵۸۸) و هزینه سرسام آور حفظ امپراطوری در نهایت سلامت جسمانی فیلیپ را از او ربوده و باعث خالی شدن خزانه اسپانیا شد. او در تنهایی در السکوریال، قصر – صومعه ای در تپه های شمال غربی مادرید از دنیا رفت. با اینکه اسپانیا در زمان مرگ فیلیپ همچنان نیروی غالب در اروپا بود، عصر طلایی این امپراطوری رو به افول گذاشت.
فیلیپ سوم مسئولیتهای خود را نمایندگانش سپرد، در دوران او اسپانیا وارد جنگ های سی ساله بین بخش های کاتولیک و پروتستان اروپا شد. در نهایت موریکوها (موریهای گرویده به مسیحیت بعد از فتح دوباره) تبعید شدند. اغلب این تبعیدی ها کشاورز بودند و بنابراین کشور دچار بحران کشاورزی شد.
در قرن آخر دوره هاسبورگ، اسپانیا شاهد افول تدریجی و سپس شدید ثروت شد. علیرغم از دست دادن قلمروها و خسارات ناشی از جنگ، طاعون و قحطی، آثار ولاسکز، ژورباران، موریلو و ریبرا شاهدی بر دستاوردهای هنرمندان اسپانیا در آن عصر بودند.
کارلوس دوم، آخرین هاسبورگ اسپانیایی، در سال ۱۷۰۰ بدون وارث از دنیا رفت. تاج و تخت او به دوک آنجو، نوه لوئی چهاردهم فرانسه رسید، که عنوان فیلیپ پنجم اسپانیا را به خود داد. دوک بزرگ چارلز استوری (هاسبورگ دیگر) ادعای این عنوان را کرد که باعث شروع جنگ جانشینی اسپانیا شد. این جنگ با معاهده اوترخت در ۱۷۱۳ به پایان رسید.
کارلوس دوم
بوربون ها بر تخت پادشاهی
نهایتاً فیلیپ پنجم به تاج و تخت رسید، اما امپراطوری در حال زوال او اکنون بلژیک، لوگزامبورگ، میلان، سیسلی و ساردینیا را از دست داده بود، بریتانیا هم در این میان نمک به زخم او زده و جبل الطارق استراتژیک را گرفت. موقق ترین پادشاه اسپانیا در قرن ۱۱۸ کارلوس سوم، وزرای شایسته ای انتخاب کرده و بعد از شکوفایی اقتصاد تمام خیابان های مادرید را سنگفرش کرد. اما اسپانیا در طول دوره بوربون بیش از پیش تحت سلطه فرانسه قرار گرفت.
کارلوس چهارم بعد از شکست نیروهای فرانسوی اسپانیایی توسط بریتانیا در نبرد ترافالگار در ۱۸۰۵ باید کنار می کشید، ناپلئون سعی کرد تا برادرش ژوزف را به نام خوزه اول به تاج و تخت برساند، اما اسپانیا برعلیه فرانسه برخاست. بدین ترتیب جنگ پنینسولار (که در اسپانیا به جنگ استقلال شهرت دارد) آغاز شد. در نهایت فرانسوی ها، در سال ۱۸۱۴ با کمک نیروهای بریتانیایی به رهبری دوک ولینگتون سرنگون شدند. در همین بین، تعدادی از مستعمرات پر سود اسپانیا در آمریکا از این فرصت برای استقلال خود بهره بردند.
با پادشاهی فرناندو هفتم، یک پادشاه بوربون دوباره در اسپانیا به قدرت رسید، اما این کشور نتوانست در آن دوران شکوفا شود. مشکلات سیاسی، پادشاهی بی کفایت، و شورش های ضد کشیشی منجر به جنگ های داخلی کارلی شد. با پایان قرن ۱۹ پورتوریکو، کوبا و فیلیپین نیز در جنگ اسپانیایی ها و آمریکایی ها از دست رفتند.
جنگ داخلی اسپانیا
اسپانیا از مصیبت جنگ جهانی اول جان سالم بدر برد و از موقعیت بی طرف شاهد قتل عام مردمان بیگناه بودند.
آلفونسو سیزدهم از دیکتاتوری ژنرال میگل پریمو دی ریورا (۳۰-۱۹۲۳) حمایت کرد، اما بعد از پیروزی نیروهای ضد سلطنت در انتخابات ۱۹۳۱ به تبعید فرستاده شد. جمهوری جدید دچار اختلافات بسیاری بین جناح چپ و راست بود. یک پیروزی جناح چپ در انتخابات ۱۹۳۶ و قتل کالوو سونلو، رهبر سلطنت طلب، باعث ترس ناسیونالیست ها و محافظه کاران از یک انقلاب مارکسیسیتی شد.
معبدی در شهر بارسلونا
سلطنت طلبان، کشیشها و سازمان جناح چپ فالانگ تحت عنوان جنبش ملی، به رهبری ژنرال فرانسیسکو فرانکو متحد شدند.
در همان زمان، ائتلاف آزادیخواهان، کمونیست ها، سوسیالیست ها و آنارشیست ها توانستند در دولت اسپانیایی منتخب جایی برای خود باز کنند.
نتیجه جنگ داخلی بود. سه سال جنگ خونبار و ویرانگری که باعث تخریب شهرها و دهکده ها شده و بین ۵۰٫۰۰۰ تا ۷۵٫۰۰۰ نفر کشته داشت. فرانکو از این جنگ پیروز بیرون آمد، اما کشور از هم پاشیده بود
اسپانیای جدید
با اینکه فرانکو در طول جنگ جهانی دوم با قدرت های اصلی هم کلام بود، اما ترجیح داد که بی طرف بماند. قطارها سر ساعت حرکت می کردند و خیابان ها امنیت داشتند، اما فضای سنگین سرکوب حاکم بود و احیای اقتصادی روند کندی داشت.
در زمان مرگ فرانکو در ۱۹۷۵، جانشین منتخب او خوان کارلوس پور ہون، نوه آلفونسو سیزدهم، تحت عنوان سلطنت مشروطه تاجگذاری کرده و نشان داد که لیاقت و محبوبیت اداره اسپانیا به سوی دموکراسی را دارد.
با کنار رفتن فالانگ، تغییرات اساسی در افق سیاسی در اواخر دهه ۱۹۷۰ تشدید شد، حزب کمونیست قانونی شد و به ۱۷ منطقه قدرت نسبی استقلال اعطا شد. اکنون، اسپانیا به عنوان یک عضو سازمان ملل، ناتو و اتحادیه اروپا میباشد و یورو به عنوان ارز رایج، بخشی از جریان اصلی اروپا محسوب می شود.
اسپانیا در ۱۹۹۲ با یک اکسپو در سویل، المپیک در بارسلون و مادرید به عنوان پایتخت فرهنگی اتحادیه اروپا به جهان نشان داد که تا چه حد می تواند سرزنده و پرشور باشد.
اسپانیا با کمال میل در اشغال عراق به آمریکا پیوست، اما واکنش آن به بمب گذاری تلافی جویانه در قطارهای مادرید در ۲۰۰۴ حاکی از اتحاد، بلوغ و استقلال آن بود.
از بناهای تاریخی اسپانیا ساخته شده توسط رومیان
شاخص های تاریخی
۳۰۰ قبل از میلاد عصر برنز، سلت ها در شمال، ایبری ها در جنوب.
۱۱۰۰ قبل از میلاد ورود فنیقی ها به گادیر (کادیز).
قرن ۳ قبل از میلاد – فتح بخش اعظم اسپانیا توسط کارتاگینی ها.
قرن ۱ قبل از میلاد فتح کامل اسپانیا توسط رومی ها.
قرن ۱ بعد از میلاد رواج مسیحیت.
قرن ۴ افول امپراطوری روم.
قرن ۶ ویزیگوت ها تولدو را بعنوان پایتخت انتخاب کردند.
۷۱۱ مورها آندلس و کنترل بخش اعظم اسپانیا را بدست گرفتند.
۷۲۳ پیروی دوباره مسیحیان در کووادونگا ۷۵۸ قرطبه به پایتخت مورها تبدیل شد.
۱۴۶۹ ازدواج فرناندو (فردیناند آراگون و ایزابل کاستیل راه را برای اتحاد اسپانیا باز کرد.
۱۴۷۸ شروع دوباره جنگ.
۱۱۹۳ سقوط گرانادا، آخرین قلعه مور ها، بدست مسیحیان، اخراج یهودیان و مسلمانان، سفر اکتشافی کلمب.
۱۵۱۶ پادشاهی کارلوس اول.
۱۵۵۶-۹۸ پادشاهی فیلیپ دوم از مادرید.
۱۵۸۸ شکست اسپانیا در آرمادا.
۱۶۱۸-۴۸ جنگ های سی ساله.
۱۷۰۱-۱۴ جنگ جانشینی اسپانیا، پادشاهی فیلیپ پنجم.
۱۸۰۴-۱۴ جنگ استقلال.
۱۸۹۸ جنگ اسپانیایی ها- آمریکایی ها: پایان امپراطوری.
۱۹۱۴-۱۸ بی طرفی اسپانیا در جنگ جهانی اول.
۱۹۳۳-۳۰ دیکتاتوری پریمو ریورا با حمایت شاه آلفونسو سیزدهم.
۱۹۳۱پیروزی انتخابات ضد سلطنت؛ تبعید آلفونسو.
۱۹۳۶ انتخاب دولت جناح چپ شروع جنگ داخلی.
۱۹۳۹ شکست جمهوری خواهان به قدرت رسیدن فرانکو.
۱۹۷۵ مرگ فرانکو، جانشینی شاه خوان کارلوس.
۱۹۷۸ تصویب قانون اساسی دموکرات.
۱۹۸۶ پیوستن اسپانیا به اتحادیه اروپا.
۱۹۹۲ المپیک بارسلون، مادرید پایتخت فرهنگی اتحادیه اروپا.
۲۰۰۴ بمبگذاری در قطارهای مادرید جان ۲۰۱ نفر را گرفت. پیروزی سوسیالیست ها.
آژانس مسافرتی شمیران گشت
تلفن تماس: ۲۶۲۰۶۳۵۷ ۲۶۲۰۶۴۷۹
آدرس آژانس : در گوگل بنویسید آژانس شمیران گشت
این مطلب چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن به آن روی ستاره ها کلیک کنید!
میانگین امتیاز 3.9 / 5. تعداد آرا: 18
تاکنون رأی داده نشده ! اولین کسی باشید که این مطلب را ارزیابی می کنید