فهرست مطالب
یونان وارث تمدن و فرهنگ فلسفى، اجتماعى و هنرى بسیار برجسته اى است و مهد فرهنگ ها و مذاهب علوم جهان غرب است. فرهنگ یونان و تاریخ یونان بسیار غنی و بارز است. به دلیل جغرافیای یونان، این کشور داری ناوگان کشتی رانی زیادی است. که بخش مهمی از اقتصاد یونان را شامل می شود. آتن پایتخت این کشور است.
معابد عظیم پارتنون، آکروپولیس(به معنی شهر بالا دست) بر فراز شهر آتن، نشان می دهد. یونان امروز روزگاری خاستگاه برترین تمدن فرهنگی در جهان بوده است.سفر به یونان توسط جهانگردان و گردشگران منبع بزرگ ورود ارز به این کشور است. اگر شما قصد دیدن این کشور تاریخی و باستانی را دارید و میخواهید ویزای یونان را اخذ کنید. کافی است به سایت wisa.ir ما مراجعه کنید و فرم ویزای یونان را پر نمایید.
آکروپولیس بر بلندای شهر آتن
مردمان ملیت های مختلف از پله های مرمرین اکروپلیس بالا می روند تا به مهد تمدن غرب خیره شوند و شهری را بیابند که وسیع تر، سر زنده تر و سهل الوصول تر از آتن دوران باستان است.
جمهوری یونان (Republic of Greece) کشوری است واقع در جنوب شرقی اروپا، غرب ترکیه، جنوب بلغارستان و مقدونیه و جنوب شرق آلبانی، در حاشیه ی دریای اژه، دریای ایونیا و دریای مدیترانه. یونان در محل اتصال سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا واقع شده است. دارای وسعت ۱۳۱۹۶۸ کیلومتر مربع است. تقریباً به اندازه کره جنوبی.
جغرافیای یونان
سرزمین اصلی آن به صورت شبه جزیره است. و دارای حدود ۳۰۰۰ جزیره در اطراف آن هست. سه چهارم یونان از جنگل پوشیده شده است. وجود آبگیرها رود ها، دره ها و جلگه ها باعث ایجاد منطقه ای عالی برای کشاورزی شده است و به همین دلیل اولین تمدن در اینجا شکل گرفته است.
یکی از مناطق بزرگ سرزمین یونان در شمال کشور متشکل از تراکیه، مقدونیه و اپیروس است. تراکیه در قسمت شرقی، شمال یونان واقع است. مرز شرقی تراکیه یونان رود ماریتسا در نود کیلومتری تنگه داردانل( مرز ترکیه و یونان) هست.
از تراکیه به سمت غرب حرکت کنیم به منطقه مقدونیه یونان وارد می شویم که در شمال غربی دریای اژه واقع شده است. این منطقه از کوه های ناهموار و دره ها و رودخانه های زیادی تشکیل شده است. که جالب ترین بخش آن شبه جزیره خالکیدیه، که به صورت سه زایده انگشت مانند هست.سومین بخش اپیروس از مرز آلبانی شروع و تا خلیج آمبراسیا امتداد دارد.
جزیره کورت
دومین منطقه یونان بخش جنوبی آن است. که شامل تسالی، یونان مرکزی و پلوپونز است. که مرتفع ترین کوه یونان(کوه اولمپ) با ۲۹۰۰ متر ارتفاع در این منطقه قرار دارد. بزرگترین و حاصلخیز ترین منطقه در یونان محسوب می شود. که تولیدات غلات و پرورش دام( اسب و گاو) در این منطقه رواج دارد.
سومین منطقه جغرافیایی یونان از : جزایر یونانی، جزایر اژه و جزیره کورت که بزرگترین و دورترین جزیره است، تشکیل شده است. در جزایر یونانی، محصول آنها زیتون و انگور بی دانه است. تعداد جزایر دریای اژه بیشتر است. لمنوس (در پرورش گوسفند و بز شهرت دارد)، لسبوس( پرورش زیتون) خیوس( پرورش انگور و میوه) و رودس( که مجسمه غول پیکر برنزی خدای خورشید هلیوس از عجایب ۷ گانه جهان در این جزیره است) تعدادی از جزایر آن هستند.
طبیعت زیبای یونان
وقتی نام آتن به میان می آید تقریباً همه افراد پیش فرض هایی درباره آن در ذهن دارند سقراط در قرن ۴ قبل از میلاد در این شهر سخنوری ها نموده است، مسافران قرن ۱۹ امی به این شهر حال و هوایی عاشقانه بخشیدند و در قرن ۲۰ ام صنعت فیلم یونان از طریق فیلم هایی چون «یکشنبه ها هرگز» و «فانوس قرمز» نگرش ها به این کشور را در جهان تغییر داد و هوز کودکان مدارس درباره خدایان ۱۲ گانه یونانی می خوانند و می آموزند.
این شهر کوچک بر فراز و دامنه های تپه ای عظیم از صخره – اکروپلیس – برپا شد و گهواره تمدن مغرب زمین گردید. در روزهای اوج آن در قرون ۵ و ۴ قبل از میلاد ، ساکنان آن از سطوح بالا و پیچیدهی تفکر، رفتار، سلایق و سبک ها برخوردار بوده و میراث گران بهایی از مفاهیم و نظرات را برای جوامع بشری برجای گذاشتند. آنها امروزه تعداد قابل توجهی از بناهای باستانی اشان را به ساخته های بشری خود در طول تاریخ اختصاص داده اند تا زندگانی اشان را برای ما روایت کنند.
بناهای تاریخی آتن( اکروپلیس)
مکان هایی چون آکروپلیس در این شهر به سرعت شناسایی می شوند و صدها تندیس همراه با سفال های خانگی، جواهرات و ابزار آلات جاذبه ای بی نظیر برای آنهایی ایجاد می کند که علاقمند سفر به گذشته ها می باشند.
پایتخت مدرن
شهر آتن چیزی بیش از مجموع مناطق باستانی آن ست. پس از آنکه قسطنطنیه پایتخت امپراطوری روم شرقی در قرن ۴ بعد از میلاد انتخاب شد، آتن به تدریج رو به افول گذاشت تا به هیات یک روستا در آمد. پس از سال ۱۸۳۴ همانند سیمرغ برخاسته از خاکستر، این شهر متروک و کوچکد نامزد پایتختی کشور مدرن یونان گردید. طراحی های نئوکلاسیک در اواسط قرن ۱۹ میلادی در اکثر نقاط اروپا رواج داشت و بناهای با ابهت و تأثیر گذار پس از آن در آتن ساخته شد و این برخلاف مدل و الگوی اولیه شهری اش، نمود پیدا کرد.
خیابان های آتن
سبک زندگی آتنی ها
آتن شهری ست که باید از آن لذت برد. هر منطقه ی آن دارای میادین مختص به خود با کافه ها و مردمانی ست که در آنها به خوردن و یا آشامیدن مشغولند. شما از غنای رستوران های خوب این شهر در ارائه غذاهای مختلف تعجب خواهید کرد و بسیاری از آن ها دارای تزیینات زیبایی نیز هستند. با این وجود، تاورناهای یونانی همانند همیشه محبوبند. بومیان و مسافران از غذاهای تازه و خوشمزه ای لذت می برند که قرن هاست در این کشور تهیه و سرو می شود.
مردم یونان
جمعیت: طبق اخرین آمار منتشر شده جمعیت یونان ۱۰/۷۶۶ میلیون نفر می باشد. که شهر آتن ۳/۷ میلیون نفر جمعیت دارد. میانگین عمر مردان ۷۷ سال و زنان ۸۲ سال است. این کشور هم مانند کشور های اروپایی نرخ رشد جمعیت منفی دارد.
نژاد: ۹۸ درصد از جمعیت یونان از نژاد یونانی هستند. ۲ درصد دیگر را مقدونی ها ،ترکها، ارمنه و بلغارها شامل می شود.
زبان: زبان هندو اروپایی ریشه زبان یونانی است. که تاریخچه آن به قرن ۱۴ قبل از میلاد برمیگردد. زبان یونانی دارای سه نوع است. اولین آن شامل تمام لهجه های محلی می شود. دومین آن دموتیک است. که اکثر شهر ها مورد استفاده قرار می گیرد. سومین آن کاساروسا، زبان خالص است که در متون فنی استفاده می شود.
دین: ۹۷ درصد از مردم یونان پیرو کلیسای ارتدوکس شرقی هستند. که مقر اصلی این فرقه در شهر استانبول ترکیه قرار دارد. مسلمانان بزرگترین اقلیت مذهبی یونان را شامل می شود. که حدود ۱/۳ درصد از جمعیت آن هست.
یونان مهد تمدن غرب بشمار می آید. و در علم و هنر و فلسفه آثار گرانبهایی برجا گذاشته است. آثار و اشیا به جا مانده از یونان باستان نشان دهنده میراث فرهنگی غنی این کشور است. همچنین آداب و رسوم سنتی و مذهبی مسحیت در یونان، باعث تنوع جشن ها و مراسم مذهبی شده است.
جامعه یونان سنت عهد باستان خود را حفظ کرده است. و به آن عمل می کنند. یونانی ها به کانون خانواده بسیار اهمیت می دهند و حفظ آبروی خانوادگی بسیار مهم است.
کلیسای ارتدوکس
یونانی ها میزبان های فوق العاده ای هستند. در موقعیت های رسمی مانند حضور در تاروناها و میهمانی های بزرگ دسرهای خوشمزه و هاضم غذا را انتظار داشته باشید. مغازه داران آن، فروشندگان قابل و البته متواضعی هستند.
کلیسای ارتدوکس سمبل اتحاد پراکندگی های مذهبی در این کشور بوده و به طور قانونی مسیحیت ارتودکس مذهب پذیرفته شده در این کشور می باشد که البته تأثیرات آن در دهه های اخیر به شکل چشمگیری کاهش یافته است.
ملاحظات مذهبی به قوت و شدت در میان زنان و نسل های قدیم مشاهده می شود، افرادی که هنوز به کلیساهای نزدیک محل اقامت خود می روند و به آن ادای احترام نموده و یا شمعی در آن روشن می کنند، هنوز زوج های جوان و محتاط این کشور در کلیسا ازدواج می کنند و در آنجا غسل تعمید داده می شوند.
فستیوال آتن هر سال از ماه جون تا سپتامبر با برنامه های موسیقی، حرکات نمایشی و تئاتر در سال های روباز متعدد برگزار می شود. موسیقی کلاسیک در سالن سرپوشیده ی مگارو موزیکیس برپا می گردد. ورزش ها، خصوصاً فوتبال و بسکتبال که یونانی ها در سال های اخیر در آنها موفق بوده اند نیز مشتاقانه دنبال می شوند. سنت هنوز نقش مهمی را در زندگی روزانه مردم ایفا می کند.
فستیوال در آتن
خانواده هسته اصلی و اولیه اجتماعات یونانی را شکل داده و روابط خانوادگی در آن قوی است. کودکان با امنیت در خیابان ها و زیر نگاه تیزبین مادربزرگ ها بازی می کنند؛ نوزادان با افتخار در قدم زنی های شبانه به نمایش گذاشته می شوند، خانواده ها برای صرف غذای آخر هفته در تاورناها دور هم جمع می شوند و ساعاتی از روز را به مباحثه و گفتگو می پردازند و غذای خود را نیز میل می کنند.
بیشترین سبک های ادبی از جمله حماسی، قصیده، غزل، نمایشنامه و تاریخ توسط یونان باستان ابداع و شکل گرفته است. اشعار حماسی هومر ۷۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، تیراتاتوس و تئوگینس از شعرای قصیده سرای قرن ۶و۷، اشعار غزلی توسط شعرای آلکایوس و آلکمن و ساپو … توسعه یافتند. یونان دارای ۲ سبک ادبی کاساروسا و دموتیک است.
فرهنگ یونان (هومر شاعر شعرهای حماسی)
آتن خاستگاه فلسفه یونان بوده است. اوج فلسفه یونان، در زمان سقراط، افلاطون و ارسطو قرن ۴ پیش از میلاد بود. آغاز فلسفه غرب از یونان بوده و تأثیر آن بر فلاسفه مسلمان بسیار زیاد بوده است. فارابی( قرن سوم هجری) در افکارش از فلاسفه یونان تأثیر پذیر بوده است. علاوه بر این، ابن سینا، البولحسن عامری، ابن مشکویه، محمد غزالی،ابن هندو …. تحت تأثیر فلسفه یونانی بوده اند.
فلاسفه یونان از جمله ارسطو افلاطون اهمیت زیادی برای موسیقی قائل بودند. و موسیقی را بر اساس نوع تأثیر بر روح و روان تقسیم بندی کردند. سازهای بادی، زهی، ضربی، و برجی در یونان استفاده می کردند. موسیقی یونان توسط رومی ها به اروپا منتقل شد.
اولین موزه در قرن ۱۹ میلادی در یونان تأسیس شد و امروزه بیش از یکصد موزه در یونان وجود دارد. چند تا از مهم ترین آنها را نام می بریم:
موزه آکروپلیس، موزه بناکی، موزه بیزانس، موزه ملی اگورا، موزه سکه، موزه شهر آتن، موزه هنرهای مردم یونان، موزه کرامیکوس و …
موزه آکروپلیس یونان
از زمان پیوستن این کشور به جامعه اروپا در سال ۱۹۸۱ و یونان به کشورهای اروپایی نزدیکتر شد و از اولین کشورهایی بود که واحد پول یورو را پذیرفت. اتحادیه اروپا مبالغی را به این کشور کمک نمود که در پی آن زیرساخت های ارتباطی مانند جاده ها و ارتباطات از راه دور در سراسر این کشور بهبود و ارتقا یافت. بازی های المپیک که برای اولین بار در سال ۱۸۹۶ در این کشور برگزار شده بود، برای بار دوم در سال ۲۰۰۴ نیز برگزار گردید و محرکی برای بهبود بسیاری از زیرساخت های این کشور شد.
هزینه های اولیه برگزاری مسابقات المپیک، اقتصاد یونان را تحت فشار قرار داد اما در عرض دو سال سرمایه گذاری های انجام شده، هزینه های مذکور را پوشش دادند. صنعت گردشگری مهمترین منبع درآمدی ارز خارجی در این کشور محسوب می شود و هر ساله حدود ۱۱ تا ۱۲ میلیون نفر از این کشور دیدن می کنند.
معادن: در میان کشور های اروپایی، یونان تولید کننده اصلی بوکسیت است. از معادن مهم دیگر زغال سنگ و سنگ معدن است . که بیشتر زغال سنگ برای تولید برق در نیروگاه ها مصرف می شود. استخراج نفت و گاز در منطقه پریموس و شمال دریای اژه از سال ۱۹۸۱ انجام می شود.
صنایع: صنایع اصلی یونان شامل صنعت کشتی رانی و کشتی سازی، چاپ و انتشارات، پرورش ماهی، فراوری غذایی و تنباکو، مواد شیمیایی، معدن، نفت و حمل و نقل می باشد.
انرژی: منابع انرزی یونان را نفت، گاز و ذغال سنگ تشکیل می دهد. در یونان انرژی تجدید پذیر هم وجود دارد. از انرژی زمین گرمایی و انرژی بادی و انرژی خورشیدی برای تولید برق استفاده می کند.
اقتصاد یونان ( زیتون مهم ترین محصول کشاورزی)
کشاورزی: سهم این بخش در تولید ناخالص کشور ۳/۴ درصد است. مهم ترین محصولات کشاورزی یونان شامل: زیتون، میوه و سبزیجات، گندم، جو، جغندرقند، ذرت، سیب زمینی، تنباکو، گل می باشد.
صنعت کشتیرانی: با توجه به جغرافیای طبیعی یونان، این کشور یکی از بزرگترین ناوگان دریایی جهان و نیمی از ناوگان اروپا را شامل می شود. این صنعت یکی از منابع پردرامد کشور می باشد. با استفاده از این صنعت خدمات زیادی در سراسر جهان ارائه می کند. ۲۵ درصد از صادرات آمریکا توسط کشتی های یونانی انجام می شود. کشتی های یونانی دارای بالاترین استاندارد های امنیتی و محیط زیستی هستند. بندر پیرائوس، دومین بندر بزرگ جهان در نزدیکی شهر آتن قرار دارد.
صنعت گردشگری یونان: یونان از لحاظ طبیعی، داشتن سواحل و جزایر فراوان، آثار باستانی و موزه های متعدد یکی از بهترین نقاط برای جهانگردان و گردشگران می باشد.یکی از منابع مهم درآمد یونان با تولید ۱۵/۲ درصد تولید ناخالص داخلی محسوب می شود.
اقتصاد یونان ( صنعت کشتیرانی)
شکل حکومت یونان جمهوری دموکراتیک(پارلمانی) است. که به سه قوه مقننه، مجریه و قضائیه تقسیم شده است.
رئیس جمهور نقش تشریفاتی داشته و قدرت دست نخست وزیر است که توسط نمایندگان پارلمان و از حزب اکثریت انتخاب می شود. رئیس جمهور هر ۵ سال یکبار توسط اعضای پارلمان انتخاب می شود. رئیس جمهور مسئول روابط بین الملل و فرمانده کل نیروهای مسلح می باشد. رئیس جمهور اکنون یونان پروکوپیس پاولوپولوس، از مارس ۲۰۱۵ عهده دار این مسئولیت است.
کابینه دولت یونان دارای نخست وزیر و ۱۷ وزیر می باشد. دولت از رای اعتماد پارلمان برخوردار است. و نخست وزیر بالاترین مقام سیاسی کشور را دارد. نخست وزیر پس از انتخاب از سوی پارلمان توسط رئیس جمهور انتخاب می شود. نخست وزیر اعضای کابینه خود را از میان نمایندگان پارلمان خزب خود انتخاب می کند.
سیاست یونان (پارلمان این کشور)
قدرت اصلی در دست پارلمان یونان می باشد. و اعضای آن با رأی مستقیم مردم و برای یک دوره ۴ ساله انتخاب می شوند. پارلمان یونان دارای ۳۰۰ عضو می باشد. برای استیضاح رئیس جمهور، طرح استیضاح باید به امضای یک سوم نمایندگان مجلس برسد. و دو سوم نمایندگان آنرا تصویب کنند. پارلمان می تواند اعضای پیشین هیئت دولت را هم استیضاح کند.
قوه قضائیه یونان به صورت مستقل عمل می کند. قضات با مشورت شورای عالی قضات و توسط رئیس جمهور انتخاب می شوند. شورای عالی قضات، گروهی از قضات و کارگزاران هستند که در سطح ملی مورد احترام بوده و عده ای از آنها توسط اکثریت انتخاب شده اند.قضات مادام العمر منصوب می شوند. اختیارات و وظایف آنها در قانون اساسی پیش بینی شده است و طبق آن عمل می کنند. امور اجرائی این قوه و هماهنگی آن با دیگر قوا بر عهده وزارت دادگستری است.
در افسانه های یونان باستان، آتن همواره مورد رقابت الهه آتنا، خدای خرد و پوزیدون خدای دریاها بوده است . هر دو خدای خرد و دریاها بر این شهر چشم طمع داشتند ، بنابراین توافق شد که هر کدام که هدایای بیشتری برای موجودات فانی این سرزمین به ارمغان بیاورد ، برنده خواهد بود. اولین پادشاه نیمه انسان و نیمه شیطان آتن یا ککڑپس، نقش داور را میان این دو ایزد بازی کرد.
ابتدا نوبت پوزیدون بود، فردی که صخره اکروپلیس را با نیزه سه شاخه قدرتمند خود جابه جا نمود و آب شور خروشان را از آن خارج کرد. پس از وی، آتنا وارد شد و به این شهر درخت زیتون بخشید و ثابت کرد که مفید تر و ارزشمند تر از هدیه پوزیدون است. بنابراین آتنا پیروز گشت و محافظ مخصوص شهر لقب گرفت.
تاریخ یونان (مجسمه الهه آتنا)
دولت شهر باستانی
داستان واقعی دولت شهر آتن نیز همانند داستان افسانه ای که نقل شد ، جذاب است. نخستین استقرار آتنی ها در این سرزمین حدود ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد بر روی صخره اکروپلیس بوده است. در اواخر عصر برنز که به دوره مایسنین نیز مشهور است ، کاخی عظیم بر روی صخره اکروپلیس ساخته شد که به لحاظ ابعاد پس از کاخ پادشاه مشهور شهر یعنی آگاممنون در ولایت پلوپونز قرار داشت. برای چند قرن مایسین ها بر شرق مدیترانه و دریای اژه تسلط داشتند. نبردهای طولانی و مدت دار مانند محاصره افسانه ای تروی، جنگجویان توانای این سرزمین را تضعیف نمود.
در حدود سال ۱۱۵۰ قبل از میلاد گروه های جمعیتی با نام «دوریان ها» از شمال به سوی این سرزمین راهی شدند. سوارکاران مسلح به نیزه های آهنین و زره ها موجب قدرت گیری بسیار مایسنین ها شده و دژهای نظامی اشان در پلوپنز را ترک گفتند. در پی آن، «دوران تاریک» از ۱۱۵۰ تا ۷۵۰ قبل از میلاد آغاز گردید و مهاجرت ها در ابعاد وسیع را از این سرزمین به حوزه های مدیترانه آغاز شد، کاخ های ساخته شده در سراسر این سرزمین تخریب گردیدند و یونان چهار قرن را تنها به زندگی در حد معاش گذراند و در نهایت شکوفایی و رونق با ساختار سیاسی دولت شهر «پلیس»، به این سرزمین بازگشت.
چشم اندازی از آتن قدیم
دولت – شهر آتن، از جنوب تا ۵۰ کیلومتری پس از دماغه سونیون، از شمال شرقی تا برج و باروهای رامنوس و از جنوب غربی به مگارا محدود می شد و در کل مساحتی حدود ۲۸۸۵ کیلومتر مربع را تشکیل می داد. این قلمرو وسیع برخی از منابع طبیعی از جمله دشت های وسیع مزوگیا را در خود جای داده که تا به امروز منطقه کشت حاصلخیزی به حساب می آید و جوابگوی نیازهای تغذیه ای جمعیت رو به رشد این منطقه می باشد. معدن لاوریو در نزدیکی سونیون قرار دارد که از آن نقره استخراج می شود و از کوه های هیمیتوس و پندلی ، سنگ های مرمر برای ساخت بناها برداشت میگردد. همچنین پیره و پورتو رفتی بندرگاه های بزرگ و از عوامل حیاتی قدرت آتنی ها تلقی می شدند.
به سوی دموکراسی
شاید به دلیل کمبود آب، آتن با تاخیر نسبت به سایر دولت – شهرها توسعه یافت. اما در حدود قرن ۶ قبل از میلاد، شهر مهمی به حساب می آمد. اولین گام ها به سوی دموکراسی در اوایل قرن ۶ قبل از میلاد و در زمان سولون بازرگان و شاعر یونانی برداشته شد. کسی که منصوب شد تا اصلاحاتی در قانون اساسی صورت دهد. وی تمامی بدهی های دهقانان به اشراف را لغو نمود و اعلام داشت که شورایی جدید متشکل از ۴۰۰ عضو تشکیل می دهد تا آنها موضوعات مورد بحث شهروندان بالغ را مطرح نمایند. پیسیستراتوس ستمگر در اواسط قرن ۶ قبل از میلاد قدرت را به دست گرفت. تحت حاکمیت وی، بازرگانی و هنر شکوفا گردید و نوشیدنی و روغن زیتون شبه جزیره آتن به ایتالیا، مصر و آسیای صغیر در ظروف سیاه و سفید با کشتی حمل می شد.
یکی دیگر از اصلاحات بسیار مهم قانونی و انتخاباتی در سال ۵۰ قبل از میلاد و تحت حاکمیت کلیستنس صورت گرفت. وی ۱۰ قبیله مصنوعی ایجاد کرد که عامل پیوند آنها محل اقامت ایشان بود و نه شباهت های خونی. این قبایل از مردمان شهرها، سواحل و کناره ها و سرزمین اصلی آتن تشکیل می شدند. آنها کار حمایت های نظامی، انتخاب مسئولان رسمی و اجرایی و ارسال نمایندگان به شورای جدید ۵۰۰ نفره که جایگزین شورای ۴۰۰ نفره سولون شده بود را انجام می دادند.
تصویر جغد، سمبل آتن بر روی سکه ی باستانی آتنی
خدایان باستانی آتن
به موجب قانون دادگاه آتن در ماه می سال ۲۰۰۶ ، پرستش خدایان یونان باستان در این کشور غیر قانونی است. اما تعداد تعجب برانگیزی از افراد بت پرست اظهار می کنند که سنت های یهودی – مسیحی به جامعه یونانی آسیب های غیر قابل تصوری را وارد آورده است. در اینجا خلاصه ای از داستان ایزدان کوه المپ را ذکر می کنیم که این کوه سکونت گاه افسانه ای این خدایان بوده است.
زئوس فرمانروای خدایان و فانیان است، آب و هوا را کنترل می کند و نماد و پرنده عقاب، رعد و برق و درخت بلوط می باشد. هرا سومین همسر بارها خیانت دیده زئوس است. وی حامی و طرفدار ازدواج و نقش مادری ست. آتنا دختر زئوس است که الهه خرد و مهارت و هنر بوده و نگهبان خدایان از جنگ است و گفته می شود که مبدع چرخ های سفالگری و تسجی نیز بوده است.
آپولو پسر زئوس است که خدای موسیقی، شفاه پیامبری و خورشید نام دارد. نصیحت وی جستجو در وحی گاه دلفی بود. آرتمیس، خواهر دوقلوی آپولو: ایزدبانوی شکار و ماه و محافظ حیوانات و باکره های جوان است. هرمس، یکی دیگر ار پسران زئوس است که پیامرسان خدایان بوده و محافظ ارواح مردگان و خدای معاشرتی سخنوری و نویسندگی است همانطور که به خوبی از گله های مسافران و دزدان حفاطت می کند. آرس، خدای جنگ است و دیگر پسر زئوس که در المپ محبوب نبود و به طرزی قابل درک، موجب ترس فانیان می شد.
فائستوس خدای آتش و فلزکاری برادر دبگرا بولو و آرس است. وی ابزد اهنگری ست که زئوس را به صاعقه ی خود محه نمود. وی با افرودیت . الهه عشق زیبایی و باغ ها ازدواج کرد. پوزیدون، برادر زئوس فرمانده دریاها، رودخانه ها و همه مخلوقات موجود بر آنهاست و طوفان ها و زمین لرزه و نیزه سه شاخه و اسبان مقدس تحت اوامر اوست. هادس برادر دیگر زئوس بوده که فرمانروای قلمرو مردگان است.
اما همچنین از تمام سرمایه های معدنی زیرزمین نگهداری و محافظت می کند. دیمیتر خواهر زئوس است که ایزدبانوی کشاورزی و محافظ غلات بوده است. دیونسوس پسر زئوس خدای فانیان، نوشیدنی، وجد و تئاتر است. اسکلپیوس پسر اپولوست که ایزد فانیان و خدای شفاست. تمیس الهه عدالت و برابری ست و هستیا خواهر زئوس است و محافظ قلب، خانه و خانواده.
شاهکار برجسته وی در ۲۶ مایلی ماراتن المپیک گرامی داشته می شود. ده سال بعد پسر داریوش اول و جانشین وی، خشایار شاه، آتن را اشغال نمود و اکروپلیس را سوزاند. فقط به این دلیل که بتواند ناوگان دریایی اش را ببیند که چگونه جزیره سالامیس در ۵ کیلومتری بندر پیره را نابود می کنند.
جنگ پلوپونز
به دنبال جنگ های پارسیان، آتن و اسپارتا به دو نمونه از شهرهای قدرتمند دولت – شهر یونان بدل شدند و هرکدام از آنها به دنبال برتری و تسلط بود تا اینکه رقابت آنها در جنگ طولانی مدت پلوپونز به اوج خود رسید و با شکست آتنی ها خاتمه یافت. (۴۳۱-۴۰۴ قبل از میلاد) دولتی سرکوبگر توسط اسپارت ها در آتن تأسیس شد که به واسطه شورش های بسیار سرنگون گردید.
کلاه اسپارتان
آتنی ها با پارسیان متحد شدند تا نیروی دریایی اسپارت ها را در ۳۹۴ قبل از میلاد شکست دهند. در ۳۳۸ قبل از میلاد آتن و تبس در مقابل تهدید مشترک مقدونیه تحت فرماندهی فیلیپ ۲ متحد شدند، اما از وی در بوئوتیا در شمال شرقی شبه جزیره شکست خوردند. فیلیپ تا زمان قتلش حاکم سرزمین اصلی یونان شد و پس از وی پسرش اسکندر بزرگ جانشین وی گردید. حکومت آنها بر یونان با صلح و آرامش بود و علیرغم خشم شدید از سلطه مقدونیه این شهر رونق گرفت و شکوفا گردید.
دوره کلاسیک
فاصله زمانی ۱۵۷ ساله میان پیروزی بر پارسیان در سالامیس در سال ۴۸۰ قبل از میلاد و مرگ اسکندر در ۳۲۳ قبل از میلاد، زمان فعالیت های درخشان فرهنگی و فکری بود که به دوران کلاسیک شهرت دارد. فیلسوف های بزرگی چون سقراط، افلاطون و ارسطو و نمایشنامه نویسانی چون آریستوفان و سوفوکل در این دوران می زیسته اند.
همچنین تاریخ دانانی چون هرودوت و تاسیدیدس و نیز مجسمه سازانی مانند فیدیاس و پرکسیتلیس و سیاستمدار پریکلیس در این دوره حیات داشتند. آنچه که از آثار این افراد نخبه در این دوره زمانی بر جای ماند زمینه ساز تمدن اروپاییان گردید. بسیاری از آثار این شکوفایی های خارق العاده، در اکروپلیس و در مرکز شهر باستانی یا همان آگورای یونانی متمرکز شد.
رومی ها پس از در اختیار گرفتن کنترل یونان در سال ۱۴۶ قبل از میلاد، مشوق این سرزمین در مطالعه و علم آموزی شدند. جولیوس سزار آگورای رومی ها را درست در سمت شرقی آگورای یونانی ها ساخت و هادریان در ۱۱۷ تا ۱۳۸ پس از میلاد دستور ساخت کتابخانه هادریان و پانتئون را صادر نمود. در قرن ۳ پس از میلاد، قبیله ای ژرمن که از اسکاندیناوی توسط دانمارکی ها اخراج گردید، در دریای سیاه و جنوب سربرآورد و به ویرانی و نابودی یونان پرداخت. آنها آتن را در سال ۲۶۷ پس از میلاد و قبل از ادامه حرکتشان به سمت کورینت، اسپارتا و آرگوس غارت نموده و سوزاندند.
موزه اگورا در آنتن
امپراطوری بیزانسی
زمانی که امپراطوری رومی قسطنطنیه، بیزانس را (قسطنطنیه یا استانبول امروزی) به عنوان پایتخت جدید خود در ۳۲۴ پس از میلاد انتخاب نمود، امپراطوری به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شد. روم در معرض امواج حملات مهاجمان قرار داشت، اما پایتخت امپراطوری بیزانسی یا قسطنطنیه در حال شکوفایی و رونق بود. آتن در دو قرن اول پس از تشکیل امپراطوری بیزانس، همچنان مرکزیت فرهنگی و آموزشی را در اختیار داشت.
در سال ۵۲۹ میلادی امپراطور مسیحی، یوستینیانوس اول دستور داد تا همه مدارس فلسفه در آتن تعطیل شوند. پارتنون و سایر معابد به کلیسا تبدیل شدند و و تعطیلی مدارس منجر به افول این شهر به یک شهر بی اهمیت استانی گردید.
در سال ۱۲۰۴ میلادی، جنگ چهارم صلیبی موجب کشته و غارت شدن مسیحیان بیزانسی گردید و بخت و اقبال آتنی ها بدست فرنگی ها، کاتالان ها و لردهای ایتالیایی افتاد.
اشغال عثمانی ها
بیزانس در سال ۱۹۵۳ میلادی به دست محمد ۲ و ترکان عثمانی افتاد و سه سال بعد آنها به آتن رسیدند. بسیاری از آلبانیایی ها که مزدوران ارتش بیزانس و عثمانی به شمار میآمدند، به سمت آتن نقل مکان کرده و در پلاگا ساکن شدند. ترک ها اکروپلیس را به منزلگاه مسلمانان بدل کردند و در این شهر ۴ مسجد بزرگ ساختند که یکی از آنها مسجد فتحیه است و هنوز در قسمت آگورای رومی شهر آتن در کنار ۳ حمام متعلق به آن دوران پابرجاست. عثمانی ها همچنین تعدادی از کلیساها را نیز به مسجد تبدیل نمودند از جمله پارتنون در اکروپلیس که به این منظور مناره ای را نیز به آن افزودند.
تاریخ یونان (موزه بیزانس)
اشغال آتن توسط عثمانیها با دخالت ونیزیها در سال ۱۶۸۷ متوقف شد. ترک ها با محاصره آکروپلیس از پارتنون به عنوان انبار مهمات استفاده نمودند. فرمانده نیروهای ونیزی به نام کنت موروسینی توپخانه خود را با استفاده از مستشاران سوئدی در نزدیکی تپه فیلاپاپوس مستقر نمود. جرقه ای در این توپخانه روشن شد و نتیجه آن انفجار و تخریب وسیع بود. بسیاری از ترک ها کشته شدند و دهکده اکروپلیس طعمه ی حریق گردید.
پس از این انفجار معبد پارتنون آسیب جدی دید. ترک ها آتن را به شهری متروکه بدل نمودند و ونیزی ها این شهر را در اختیار گرفتند تا اینکه ۵ ماه بعد شیوع طاعون وحشتناک آنها را مجبور به فرار نمود. آتنی هایی که به ونیزی های مسیحی خوشامد گفته بودند، به دلیل هراس از عقب نشینی ونیزی ها و حمله دوباره عثمانی ها شهر را به مدت سه سال ترک گفتند. در جریان دومین اشغال عثمانی ها ، پلاکا به مرکز تجاری شهر تبدیل شد . آکادمی اسلامی که امروزه تنها دروازه های آن برجای مانده است، در سال ۱۷۲۱ میلادی ساخته شد . مسجد تیزداراکی نیز در میدان تیزداراکی و در سال ۱۷۵۹ بنا گردید.
خانه های آتنی ها در دوران اشغال عثمانی ها معمولاً حیاط دار ساخته شد و به جهت حفظ مسائل ایمنی و حریم خصوصی این خانه ها تعداد اندکی پنجره داشته و یا فاقد آن بودند. اکثر آنها ارتفاعی در حد در طبقه داشته و دارای یک آشپزخانه و انباری در طبقه همکف بودند؛ ایوان چوبی ، اتاق های خواب و اتاق مشترک خانوادگی در طبقه بالا قرار داشت. معمولا در کوبه بر روی درها وجود داشت. یکی برای دهقان ها و خدمتکاران و دیگری که وزن کمتری داشت متعلق به اعضای خانواده و میهمانان عالی مقام بود.
حمله عثمانی ها به یونان
جنگ برای کسب استقلال
جنگ یونان برای کسب استقلال در سال ۱۸۲۱ و در پلوپونز آغاز گردید و آتنی ها ترک ها را از شهر بیرون راندند. نیروهای عثمانی در سال ۱۸۲۶ مجددا شهر را محاصره و در ماه ژوئن سال ۱۸۲۷ اکروپلیس را تصرف نمودند. یونانی ها ملزم به امضای پیمانی شدند که به موجب آن آتن به ترک ها واگذار شد و یونانی ها در جزایر آرگوسارونیک منزوی گردیدند. چند ماه بعد و در ۲۰ اکتبر ۱۸۲۷ پروتکلی به امضا رسید و آن زمانی بود که ترکیبی از نیروهای بریتانیایی، فرانسوی و روس ، نیروهای ترکی-مصری را در ناوارینو در سواحل غربی پلوپونز شکست دادند.
در سال ۱۸۳۰ پروتکل لندن توسط بریتانیا، فرانسه، روسیه و ترکیه امضا و طی آن یونان به عنوان قلمرو مستقل به رسمیت شناخته شد. «اتو»ی باواریا در سال ۱۸۳۲ پادشاه یونان گردید و آخرین نیروهای نظامی ترک در اکروپلیس در مارچ ۱۸۳۳ تسلیم شدند و در سپتامبر ۱۸۳۴ ، آتن رسما پایتخت یونان اعلام شد.
در این زمان آتن شهری کوچک و اندکی بزرگتر از یک روستا بود و جمعیتی حدود ۴۰۰۰ نفر داشت در حالیکه در دوره کلاسیک، جمعیت این شهر ۳۶ هزار نفر بود. چندین طرح بزرگ به تصویب رسید که یکی از آنها ساخت قصر بزرگ بر روی اکروپلیس بود. میدان سینتاگما (قانون) برای ایجاد کاخ سلطنتی در نظر گرفته شد که اکنون ساختمان پارلمان در آن واقع است. کل طرح شهری بر اساس ساخت خیابان های عریض و میدان هایی به شکل مثلث با سه خیابان اصلی به نام های ارمو، پیره و استادیو شکل گرفت.
خیابان ارمو از میدان سینتاگما آغاز و به سایت باستان شناسی کرامیکوس منتهی می شود؛ خیابان پیرئوس از میدان اومانیا آغاز و از سایت باستان شناسی کرامیکوس می گذرد تا به بندر پیره برسد و خیابان استادیو از میدان اومانیا تا میدان سینتاگما امتداد می یابد. این مثلث هنوز نقشه مرکز شهر آتن قدیم را ترسیم می کنند، از قضا، آلمانی های قدرتمند بر طرح ساختمان ها در زمان پس از استقلال بوتان تاثیر گذاردند و به این دلیل احیای معماری کلاسیک در یونان بر اساس نمونه های کلاسیک دوران باستان در این کشور ساخته نشده و سبقه ی آن به سبک نئوکلاسیک پر طرفدار در اروپای غربی باز می گردد.
دانشگاه آتن که در خیابان پانه پیستمیو قرار دارد اثر معمار دانمارکی کریستین هانسن است که نمونه ای زیبا از سبک وارداتی نئوکلاسیک را در این شهر به نمایش می گذارد. همچنین عمارت های دیگری نیز در منطقه پلاکا و در امتداد خیابان واسیلیسیس سوفیا قابل مشاهده اند. برادر هانسن، تئوفیل نیز آکادمی و کتابخانه را طراحی نمود.
دانشگاه آتن بسیار شبیه به آتن باستان به نظر می رسد
در سال ۱۸۶۲ پادشاه اتو عزل گردید و شاهزاده جوانی از خانواده دانمارکی گلوکسبرگ جایگزین وی شد که جرج اول نام گرفت. این خانواده سلطنتی تا زمان شکل گیری حزب در سال ۱۹۶۷ در این کشور، قدرت را در اختیار داشت.
اوائل قرن ۲۰ ام
پس از گذشت سه سال از پایتختی یونان، جمعیت شهر آتن تقریبا چهار برابر شد و پس از آن رشد با ثباتی را تجربه کرد. موج بزرگی از مهاجرت ها در سال های ۱۹۲۲ تا ۱۹۲۳ اتفاق افتاد که این مهاجرت ها در نتیجه تبادل جمعیتی ای بود که در زمان کمال آتاتورک و در راستای احیای دوباره ملیت ترک اتفاق افتاد. تقریبا حدود ۳۹۰ هزار مسلمان ترک از یونان به ترکیه و نزدیک به ۱۴۰۰۰۰۰ یونانی از غرب ترکیه و شرق تراکیه به یونان مهاجرت نمودند.
بسیاری از این پناهجویان مسیحی ارتدوکس در حوالی آتن ساکن شدند که امروزه به حومه هایی پر رونق با نامی نوستالژیک از خانه های متروکه اشان تبدیل است. مانند : نئا ایونیا، ئاسیمیرنی و نئا فیلادلفیا . نئا به معنی جدید می باشد.
بین سال های ۱۹۳۶ تا ۱۹۴۱ میلادی یونان تحت حکومت دیکتاتوری نظامی ایوآنیز متاکساس اداره شد کسی که درخواست موسیلینی را برای آنکه گذرگاه امنی برای ارتش ایتالیا باشد، نپذیرفت. در زمستان ۱۹۴۱-۱۹۴۰ ارتش یونان از ورود ارتش ایتالیا به کشورش جلوگیری کرد که این اقدام قهرمانانه هر ساله در ۲۸ اکتبر گرامی داشته می شود.
در آپریل ۱۹۴۱ آلمان به یونان حمله کرد و تمامی متحدین را در اوائل ماه ژوئن شکست داد. در پی این حمله این کشور به مناطق بلغاری ها، آلمان ها و ایتالیایی ها تقسیم شد. در فصل زمستان ، بسیاری از آتنی ها متعاقب این رخداد به دلیل احتکار و مصادره مواد غذایی دچار قحطی شدید شدند. جنبش مقاومت یونانی ها در اواسط سال ۱۹۴۲ تاسیس گردید و بخش بندی های شدید سیاسی در آن شکل گرفت.
چریک های مبارز بیشترین انرژی خود را صرف مبارزه با یکدیگر و نیز آلمان ها نمودند. در اکتبر ۱۹۴۴، نیروهای متحدین به سمت آتن حرکت کردند و با مقاومتی از سوی آلمانی های عقب نشینی کننده مواجه نشدند.
جنگ یونان را به شدت تخریب کرد . پارتیزان های سلطنتی و کمونیست به خط اول نبرد حرکت کردند و ایالات متحده در زمان دکترین ترومان از دولت مرکزی حمایت نمود. جنگ های سه ساله شهری در اواخر سال ۱۹۴۹ با شکست کمونیسم پایان یافت. بی ثباتی سیاسی و سرکوب در دهه ۱۹۵۰ همچنان ادامه داشت.
بازی های المپیک ۱۸۹۶
حکومت نظامیان
در ۲۱ آپریل ۱۹۶۷، نظامیان قدرت را در این کشور به دست گرفتند و تانک هایشان خیابان های آتن را درنوردیدند. در طول هفت سال دیکتاتوری نظامیان ، احزاب تحت فرماندهی جرج پاپادوپولوس منحل شدند، اخبار سانسور شده و طرفداران جناح چپ تبعید، شکنجه و یا به زندان افکنده شدند. در دسامبر ۱۹۶۷ ، پادشاه کنستانتین کودتای نافرجامی را رهبری نمود که در پی آن ملزم به ترک کشور گردید.
در ماه ژوئن ۱۹۷۳ یونان جمهوریت خود را با اولین رئیس جمهورش یعنی پاپادوپولوس رسما اعلام نمود. در ۱۷ نوامبر همان سال اعتراض دانشجویی مهمی در دانشکده پلی تکنیک آتن شکل گرفت که با خشونت نیروهای نظامی مواجه شد و ده ها کشته برجای گذارد. پایان این مناقشات ۸ ماه بعد و زمانی بود که حزب تلاش نمود تا رئیس جمهور قبرس را سرنگون کند.
آندی پاروهی
یکی از اولین طرح های پارلمان پس از جنگ دوم جهانی آندی پاروهی نام داشت که به شدت چهره شهر را از دهه ۱۸۳۰ ، تغییر داد. به موجب این قانون، صاحبان کلبه ها و کاشانه ها و یا عمارت های نئوکلاسیک کلنگی بایستی ملک خود را به یک سازنده سپرده تا وی بنای سابق را تخریب و ساختمان جدید را در چندین طبقه بنا کند و در عوض دو یا سه واحد از این ساختمان ها به این سازندگان واگذار گردد.
هر دو طرف در این داستان نفع می بردند : سازنده نیاز به خرید زمین نداشت و صاحب ملک یک ساختمان نوساز تحویل می گرفت. اما متاسفانه چهره شهر آتن به دلیل ساخت و سازهای بی رویه زیبایی خود را در دهه های ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ از دست داد و در نتیجه ی این ساخت و سازها فضای سبز اندک و ساختمان های متمایز بسیاری برجای ماند.
کنستانتین کارامانلیس که راه بازگشت به دمکراسی را در یونان گشود
اسقف اعظم ماکاریوس به تهاجم ترک ها به قبرس دامن زد. کنستانتین کارامانلیس ، نخست وزیر محافظه کار قدیمی، از تبعید در پاریس فراخوانده شد تا دموکراسی را دوباره احیا نماید. یکی از اصلاحاتی که به دنبال آن ایجاد شد، برگزاری انتخاباتی بود که حکومت سلطنتی را منسوخ اعلام نمود.
مسیر رو به پیشرفت
با ورود یونان به جامعه اروپا در سال ۱۹۸۱ ، چشم اندازهای اقتصادی این کشور تقویت گردید. در همان سال، اولین دولت سوسیالیست تحت رهبری کاریزماتیک اندریاس پاپاندرئو و حزب پاشک به پیروزی رسید. پاپاندرئو آرایشی از نیروهای چپ میانه را به نمایش گذاشت و سازمان های مقاومت چپ که در مقابل اشغال آلمان ها مبارزه نمودند و نیز کمونیست ها را به رسمیت شناخت. در مدت زمانی طولانی، این اتفاق سهم بزرگی در ثبات سیاسی داشت چنانکه تخریب های سال ۱۹۸۹ همگی به صورت فایل های محرمانه پلیس باقی ماندند.
در اوایل سال ۲۰۰۴ این کشور مجددا تحت حاکمیت حزب دموکرات جدید تحت رهبری کوستاس کارامانلیس که خویشاوند موسس حزب بود، در آمد. رسوم و سنت های سلطنتی توسط حزب پاشک و به رهبری جرج پاپاندرئو، پسر اندریاس تداوم یافت. کارامانلیس با رابی نه چندان قوی در دور دوم نخست وزیری در سپتامبر ۲۰۰۷ پیروز شد و کشور یونان چه با وجود حزب و یا خانواده سلطنتی به ثبات ، دموکراسی مدرن همراه با رشد اقتصادی دست یافت.
نقاط عطف تاریخی
۱۱۵۰ تا ۷۵۰ قبل از میلاد . دوران تاریک.
۷۵۰ تا ۴۸۰ قبل از میلاد. دوران باستانی.
۵۹۳ تا ۵۹۴ قبل از میلاد. سولون قدرت آریستوکراسی را شکست.
۵۰۸ قبل از میلاد. کلیستنس دموکراسی را به آتن معرفی می کند.
۴۹۰ قبل از میلاد. اولین دوره جنگ ها با پارسیان ، یونان در دشت ماراتن پیروز این نبرد می شود.
۴۸۰ تا ۳۲۳ قبل از میلاد. دوره کلاسیک.
۴۸۰ قبل از میلاد. نیروی دریایی آتن، پارسیان را در سالامیس شکست داد.
۴۷۷ قبل از میلاد. آتن با دلوس متحد شد.
۴۵۹ تا ۴۲۹ قبل از میلاد، دوران طلایی پریکلس ۴۴۷ تا ۴۳۲ قبل از میلاد.
پارتنون بر روی صخره اکروپلیس ساخته شد.
۴۳۱ تا ۴۰۴ قبل از میلاد، جنگهای پلوپونز؛ اسپارتا آتن را شکست داد.
۳۳۸ قبل از میلاد. فیلیپ ۲ مقدونیه، آتن را تسخیر کرد.
۳۳۶ تا ۳۲۳ قبل از میلاد. اسکندر بزرگ فرمانروای یونان گردید.
۳۲۳ تا ۱۴۶ قبل از میلاد. دوران هلنی یا برهه تاریخی یونان.
۳۳۰ تا ۱۴۶ قبل از میلاد. حاکمیت رومی ها.
۵۰/۴۹ پس از میلاد. سنت پائول مسیحیت را به آتن آورد.
۵۲۹ پس از میلاد. امپراطور یوستینیانوس در بیزانس دستور داد تا مدارس فلسفه تعطیل شوند؛ آتن رو به زوال گذاشت.
۱۴۵۶ میلادی. آتن به دست ترکان عثمانی افتاد.
۱۶۸۷ میلادی. ونیزی ها آتن را محاصره نمودند؛ معبد پارتنون تخریب و شهر به مدت سه سال متروکه و رها گردید.
۱۷۵۹ میلادی. مسجد تزیداراکی در میدان موناستیراکی ساخته شد.
۱۸۲۱ تا ۱۸۳۳ میلادی.جنگ های استقلال طلبانه یونان ۱۸۳۴ میلادی آتن به پایتختی یونان انتخاب شد.
۱۹۲۳ میلادی، یونانی ها از آسیای صغیر به سمت آتن روانه شدند.
۱۹۴۱ تا ۱۹۴۴ میلادی. متحدین یونان را اشغال نمودند.
۱۹۴۶ تا ۱۹۴۹ میلادی. جنگ های داخلی یونان با شکست کمونیست ها پایان یافت.
۱۹۵۱ میلادی. یونان به عضویت ناتو درآمد.
۱۹۶۷ تا ۱۹۷۴ میلادی. نظامیان بر یونان حکومت کردند.
۱۹۸۱ میلادی. یونان به جامعه اروپا پیوست.
۲۰۰۲ میلادی. یورو جایگزین واحد پول یونان (دراکما) شد.
۲۰۰۴ میلادی. آتن میزبان بازی های المپیک شد.
آژانس مسافرتی شمیران گشت
تلفن تماس: ۲۶۲۰۶۳۵۷ ۲۶۲۰۶۴۷۹
آدرس آژانس : در گوگل بنویسید آژانس شمیران گشت
این مطلب چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دادن به آن روی ستاره ها کلیک کنید!
میانگین امتیاز 4.7 / 5. تعداد آرا: 63
تاکنون رأی داده نشده ! اولین کسی باشید که این مطلب را ارزیابی می کنید
آژانس مسافرتی شمیران گشت، ارایه دهنده انواع خدمات مسافرتی گردشگری و جهانگردی